Pemakanan Sihat Dengan INDEKS GLISEMIK (GI)

Apa tuuu indeks glisemik ??
Sekarang ni ramai yang dah tau dan ambil berat tentang indeks glisemik (GI) terutama pesakit dibetes.

Indeks glisemik (GI) merupakan kadar ukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesuatu makanan, berdasarkan seberapa pantas karbohidrat tersebut menaikkan paras gula dalam darah.
Ada banyak faktor yang mempengaruhi GI seperti kualiti makanan, jumlah dan jenis karbohidrat (contohnya~serat dan glukosa), tahap pemprosesan makanan, kandungan protein dan lemak, keasidan dan lain-lain.

Dalam skala indeks glisemik, nombor indeks bermula dari 0-100, dimana 0 adalah makanan dan minuman yang tidak mempunyai kandungan karbohidrat manakala 100 pula adalah skor rujukan untuk glukosa tulen.
Biasanya GI untuk makanan terbahagi kepada 3 kategori iaitu :
  • GI rendah (di bawah paras 55)
  • GI sederhana ( antara 56-69)
  • GI tinggi (melebihi paras 70)
Makanan dengan GI yang tinggi akan menaikkan kadar gula dalam darah dengan mendadak manakala makanan dengan GI yang rendah akan menaikkan paras glukosa secara beransur-ansur.

Jadi, sejauh mana GI ni mempengaruhi kualiti kehidupan kita seharian ??
Mengapa GI dalam makanan perlu dianggap penting ??

Okay, oleh kerana makanan yang mempunyai kandungan GI yang rendah akan menaikkan paras gula/glukosa secara beransur-ansur, ia akan memberikan perasaan PUAS selepas makan dan akan rasa KENYANG lebih lama yang akan menyebabkan tabiat makan secara berlebihan dapat dikurangkan.

Berbanding dengan indeks GI tinggi menyebabkan peningkatan perembesan tenaga oleh badan tetapi ianya sangat singkat. Jadi, perut cenderung untuk terus LAPAR semula walaupun baru sahaja lepas makan.
Ini akan menyebabkan kita akan terus makan secara berlebihan kerana rasa TIDAK PUAS tersebut.

Menurut kajian yang dijalankan oleh para pakar di Diabetes UK, mengikut diet yang mengandungi banyak makanan yang mempunyai nilai GI yang rendah dapat membantu mencegahatau mengurangkan risiko mendapat DIABETIS JENIS 2, meningkatkan tahap KOLESTROL BAIK dan mengurangkan risiko PENYAKIT JANTUNG.

Sumber : Berita Harian, 29 September 2014

Jadi...dalam Shaklee produk hot mana yang mempunyai INDEKS GLISEMIK yang rendah??
Jawapannya Energising Soy Protein (ESP) dan Mealshakes

Mari kita tengok dan baca...


 ESP kaya dengan protein yang tinggi, indeks glisemik yang rendah, dan memberkalkan nutrisi yang penting kepada anda dan juga keluarga~!!


ESP adalah dalam kategori makanan rendah GI dengan gred GI cuma 39 sahaja.
Dengan segelas ESP sahaja, anda telah mengambil sejumlah 14gram protein yang mampu membuat anda berasa kenyang lebih lama. ESP membantu untuk bertahan dari rasa lapar lebih lama dan sangat membantu memberikan tenaga berpanjangan untuk mereka yang aktif dan  sentiasa menggunakan tenaga dalam aktiviti harian.

Semakin tinggi nilai GI sesebuah karbohidrat, maka semakin banyak insulin yang akan dirembeskan kerana tindakbalas karbohidrat tersebut. ESP adalah diet rendah GI yang membantu memastikan insulin dirembeskan dengan kadar yang lebih perlahan sesuai dengan keperluan pesakit kencing manis.
Penerangan : Indeks Glisemik Tinggi dan Rendah
Anda boleh banding dan fahaminya !


Setiap hidangan ESP bersamaan 14g protein, 8gm karbohidrat dan 
500mg kalsium yang telah melengkapi diet harian anda~!Mealshakes juga mempunyai indeks glisemik yang rendah~! 
Baik untuk kanak-kanak yang sedang membesar...


MEALSHAKES adalah minuman kesihatan yang mengandungi 19 vitamin dan mineral yang kaya dengan serat dan rendah index glisemik. Ianya berbentuk serbuk dan boleh dibancuh dengan apa-apa minum kegemaran.  Mealshakes mengandungi 9 asid amino dalam nisbah yang seimbang untuk kesejahteraan tubuh badan. 
Mealshakes boleh dinikmati seisi keluarga. Nutrisi lengkap yang ada dalam mealshakes boleh memenuhi keperluan zat badan yang tak dapat diperolehi dari sumber makanan harian. Antara kelebihan utama mealshakes adalah 
  • Membekalkan nutrien kepada sel - membantu dlm pembentukan sel kulit, kuku, rambut dan organ-organ lain 
  • Mengelakkan sembelit - kandungan serat dalam mealshakes memberi serat yang membantu melancarkan pembuangan 
  • Menjaga kesihatan tulang dan gigi kerana kandungan kalsium 
  • Memberi tenaga yang berpanjangan kerana Mealshakes mengandungi index glisemik rendah 
  • Bertindak sebagai antioksidan yang menghalang radikal bebas dari merosakkan sel dan antipenuaan kerana kandungan vitamin A, C dan E.  

JADI....Jangan tunggu lagi
Jom dapatkan konsultasi percuma dari saya
Saya sedia membantu anda~!!

P/S : Untuk harga yang lebih jimat jom jadi ahli shaklee bersama saya. Bagaimana ?
         Jom klik link ni KEAHLIAN SHAKLEE


HUSNA  012-5533 754
Your Shaklee Independent Distributor SID 918035


No comments:

Post a Comment