1961 ~ 2014 ~ 53 YEARS !! |
Tahukah anda ??? Terdapat 3 JENIS soy protein yang berbeza.
1) SOY PROTEIN ISOLATE
Bagaimana terhasilnya soy protein isolate ni?? Ianya terhasil dari soy protein concentrate yang diasingkan kaborhidrat daripadanya, yang menjadikannya protein soya paling 'pure'. Dimana kandungan protein di dalamnya hampir 90%.
2) SOY PROTEIN CONCENTRATE
Ini adalah protein soya yang diasingkan dari bahan larut air dan lemak dari serbuk kacang soya. Hanya 65% kandungan protein dalam soy protein concentrate. Dan oleh sebab itu rasa soya masih kekal kerana karborhidrat didalamnya masih ada.
3) TEXTURED SOY PROTEIN
Protein soya ini melalui proses "extrusion" iaitu proses mengubah minyak kacang soya menggunakan air proses semulajadi, kemudian dimasak, dibebaskan dan melalui proses pengeringan. Oleh sebab itu ia menyebabkan teksturnya menjadi padat dan kasar
Perbezaan proses-proses yang dijalankan ke atas protein kacang soya ini menyebabkan iaya kekurangan khasiat dan memberi kesan buruk ke atas protein soy tersebut. Antara proses-prose yang mengurangkan khasiat malah memberi kesan yang buruk terhadap soy protein isolate adalah
1)Diproses dengan suhu yang tinggi
2)Pengasingan dibuat dengan menggunakan alkohol
3)Penggunaan bahan kimia semasa proses dijalankan
Oleh sebab itu, wajralah untuk kita memilih isolate protein soy yang terbaik sebagai menu dalam diet harian kita. Elakkan dari soya yang meningkatkan risiko kanser. Pilih yang selamat dan semestinya ESP Shaklee yang dijamin berkualiti proses pembuatannya.
KENAPA PENTING PROTEIN UNTUK KITA ???
- Kerana ia merupakan bahan utama dalam pembentukan organ dan tisu dalam badan serta komponen utama untuk hormon manusia.
- Juga merangsang fungsi psikologi
- Setiap organ kita memerlukan protein
- Masalah kekurangan protein boleh menyebabkan :
- Masalah lebihan air yang tinggi dalam badan
- Kehilangan kepejalan otot
- Perubahan warna rambut
- Pertumbuhan terbantut
- Masalah penghadaman
- Masalah penghasilan darah dan hormon
- Masalah ini akan menyebabkan kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa
kepada kematian
KENAPA PERLU PILIH ESP SHAKLEE UNTUK SOY PROTEIN DALAM DIET HARIAN KITA????
- ESP telah mendapat pengiktirafan setelah menjalani ujian klinikal di seluruh dunia
- Kacang soya yang digunakan adalah NON-GMO iaitu tidak diubahsuai secara genetik
- Suhu yang rendah digunakan semasa peringkat pemprosesan bagi melindungi kualiti dan nutrisi yang ada pada ESP.
- 30 Kilogram kacang soya telah digunakan untuk mendapatkan 1 kilogram ESP Shaklee !!!
- ESP shaklee mempunyai indeks glisemik yang rendah~ sangatlah sesuai utk pesakit diabetis
- Kandungannya yang memang mantap iaitu terdiri dari THIAMIN@VITAMIN B1, IRON, NIACIN, RIBOFLAVIN, KALSIUM, VITAMIN B6.
Nak tau apa yang best tentang kandungan tu semuaaa ??? Tunggu di entri lain pula ya...panjang benorr dah rasanya...ok camana? Dah faham apa itu ESP?? Kacang soya apa yang digunakan ?? Rasa-rasanya best tak ESP? Memang sangat awesome la kan....So...tuggu apa lagi...mai la order !!
HUSNA 012-5533 754
Your Shaklee Independent Distributor SID 918035
FB Page :Dina Health Care
No comments:
Post a Comment